Sergi Garcia-Preckler

Consultor en transformació d’empreses

Barcelona
"La clau per a ser feliç a la feina és fer allò que et flipa i en el que ets molt bo."

En què consisteix la teva feina?

Actualment, sóc Soci Director d’mtH-3. Em dedico a ajudar a les organitzacions, en concret als seus líders, a transformar-se a través del talent. Els temps canvien i és necessari que els líders entenguin molt bé les ambicions i preocupacions de les noves generacions.

Et refereixes als millennials?

Sí, per exemple. Hem de preparar a les companyies per tractar-los! El canvi de la mentalitat i la manera de fer dels millennials és bestial. És una generació que gaudeix més del camí, que del destí. Un bon líder ha d’aconseguir que els millennials que treballin a la seva empresa gaudeixin adequadament de cada petit pas que donen, ha de tenir clar que aquesta és la seva meta.

Tenen una manera de pensar que anteriorment poques vegades havíem vist, els objectius abans eren uns altres. Hem de fer el possible per entendre’ns entre generacions. Pensem que d’aquí a només deu anys les empreses les dirigiran ells…. No falta tant!

Què és el més conflictiu d’aquesta generació?

En general, que són menys resilients. Quan emocionalment no es troben bé, els hi costa més aixecar-se, són més vulnerables, no estan acostumats a l’esforç o al fracàs com ho estaven, potser, els nostres pares o avis. És un tema generacional al qual ens hem d’adaptar sí o sí perquè és una realitat.

Quines són les principals motivacions a la feina?

A grans trets, hi ha tres grans motivacions que persegueixen la majoria de les persones.

La primera és la merament econòmica, “si no tinc el mínim per cobrir les meves necessitats és molt complicat aspirar o plantejar-me res més”. Després hi ha una segona que està relacionada amb la vocació, “faig el que realment m’agrada?” I finalment, està la més desconeguda per a tothom i per a mi molt important, que és la motivació transcendent “em motivo perquè la meva feina transcendeix, té un impacte en tercers i això m’omple”.

Creus que els líders en són conscients?

Hi ha diversos factors que impacten en el resultat d’una companyia però està estudiat que tres dels que més impacte tenen són: la iniciativa, la creativitat i la passió dels treballadors. I no, els líders no sempre ho tenen prou interioritzat.

Un dels principals errors dels directius és que com que no consideren temes intangibles com els valors i la manera de fer que impacta directament en la cultura de l’empresa, minven la felicitat de la gent i, sense voler-ho, la productivitat i sostenibilitat de la companyia.

Què és el que més et trobes dins el món del lideratge?

Jo sempre dic que hi ha dos tipus de directors generals. El que creu que una empresa està aquí per guanyar diners i els que creiem que una empresa ha de guanyar diners perquè els seus treballadors estiguin aquí l’any que ve i seguir creixent.

L'única manera de dirigir una companyia d’una manera sostenible és posant el talent de les persones en el centre de l’equació. Un bon líder ha de tenir seguríssim aquestes dues tasques: d’una banda, donar visió i guiar a la seva gent, i de l’altra, desenvolupar-los i fer-los créixer.

És habitual que els líders tinguin intel·ligència emocional?

El gran drama del lideratge del segle XX és que hi ha molta gent que s’ha posat a dirigir equips i empreses sense haver passat per les assignatures d’abans. Això vol dir que no coneixen les seves limitacions, ni les seves fortaleses i, poques vegades, saben gestionar les seves emocions.

Sempre explico que la intel·ligència emocional consta de quatre cursos: el primer curs l’hem d’invertir a conèixer-nos a nosaltres mateixos; el segon curs és per aprendre a gestionar-se; el tercer curs és quan ens comencem a relacionar amb els altres i, finalment, el quart curs és quan estem preparats per liderar.

No és bo passar directament al quart curs, quan això passa hi ha equips descontents i males praxis. Té lògica, si no som capaços de gestionar-nos a nosaltres mateixos, com hem de ser capaços de gestionar als altres?

Creus que la gent no és feliç a la feina?

El que sovint passa és que la gent tendeix a viure en una monotonia laboral molt estanca, a entrar en una roda en la qual no estan a gust, en la que no busquen ni una felicitat, ni una realització. Només tenen l’ambició econòmica i això fa que acabin estressats, desmotivats i cremats.

Cada vegada, hi ha més gent que és més feliç quan trenca radicalment amb la feina que tenia anteriorment.

Canviar de feina costa?

A vegades costa, sí. Sortir de la zona de confort no és fàcil per a molta gent. Però jo recomano fer una reflexió i ser conscients que si no estem bé en aquell lloc de treball i no podem solucionar-ho, tenim la possibilitat de canviar de feina. No estem lligats de mans i peus.

Treballar en una empresa o en una altra depèn de nosaltres. De quant vulguem aquella feina, de com ens esforcem per aconseguir-la. Si ens acomodem amb el que tenim i no ens atrevim a fer cap pas, haurem d’aguantar al líder de sempre que ja sabem que no ens aporta res.

Si tens coneixement, tens habilitats, tens actitud i tens energia, tens talent. I si tens talent, pots anar a totes.

I si no volem canviar de feina?

La felicitat no depèn de canviar o no canviar de feina. És una actitud que depèn únicament d’un mateix. Si ets feliç dintre de la feina, segurament seràs feliç fora de la feina. I al revés. Perquè tu ho busques. Si vols canviar alguna cosa, no et queixis, comença canviant tu.

Un consell pràctic per ser feliços a la feina?

La clau per a ser feliç a la feina és fer allò que et flipa i fer allò en el que ets molt bo. Quan soni el despertador i t’aixequis cada matí no et conformis en tenir una motivació merament econòmica, busca alguna cosa més!

Si t’ha semblat interessant aquesta mirada, comparteix-la

  • linkedin
  • facebook
  • twitter

Més
Mirades

Elisa
del Buen Aire

Coach y Pedagoga Coach y Pedagoga

Joan
Vilardebò

Jubilat Instagramer Jubilat Instagramer

Víctor
Küppers

Conferenciant Conferenciant

Jordi
Sargatal

Director d’un complex turístic Director d’un complex turístic

Ricard
Garriga

Emprenedor en noves tecnologies Emprenedor en noves tecnologies

Capítols

Capítol 01

Les professions del futur no existeixen

La tecnologia avança molt de pressa i el planeta evoluciona a passos agegantats, el context laboral és molt canviant i nosaltres ens hi hem d’adaptar. Descobrirem les tendències i oportunitats actuals de la mà d’un emprenedor en noves tecnologies i d’un directiu d’un complex turístic sostenible.

Capítol 02

Trobar feina:
si vols, pots

Parlarem de la recerca de feina, de les entrevistes, el desconcert i la inexperiència de les primeres vegades. I creuarem les mirades d’una estudiant que s’hi enfronta per primera vegada, un directiu amb una llarga trajectòria i una especialista en selecció de personal.

Capítol 03

Com ser feliç
a la feina

Vivim en un moment en què els valors com la felicitat són fonamentals a la nostra vida a la feina, vivim en un moment de canvi. Un conferenciant especialitzat en la motivació empresarial i un consultor en transformació d’empreses ens faran reflexionar sobre la nostra actitud a la feina.

Capítol 04

La teva mirada diu molt de tu

Les mirades són el reflex de les emocions. Si volem transmetre quelcom, primer hem de sentir-ho. Coneixerem el cas d’un executiu financer que es queda sense feina amb una edat avançada i escoltarem les reflexions d’una experta en comunicació no verbal i les d’una Recruiter.