Ricard Garriga

Emprenedor en noves tecnologies

Barcelona
"La diferència entre la formació a Catalunya i a Califòrnia és l’actitud a l'hora d’encetar nous projectes."

Per què vas anar a buscar formació fora de Catalunya?

Perquè sóc un boig de les noves tecnologies! I una vegada vaig acabar la llicenciatura d’enginyeria i el MBA que vaig cursar aquí a Catalunya, vaig fer el possible per anar a San Francisco. El meu somni era Silicon Valley.

Hi vas acabar anant?

Sí, hi vaig estar una bona temporada. L’experiència em va encantar, sobretot perquè vaig conèixer a gent molt crac amb qui segueixo tenint contacte el dia d’avui.

Amb el temps, em vaig adonar que les matèries que m’impartien allà eren les mateixes que podria trobar aquí. El que realment varia és el com, la manera d’ensenyar, l’actitud amb què s’ho plantegen tot.

Explica’ns alguna cosa que aprenguessis.

A Silicon Valley ens van ensenyar a pensar, a crear nous projectes i dur-los a terme i, sobretot, ens van ensenyar que dels fracassos s’aprèn més que dels triomfs! Silicon Valley no és un lloc, és una actitud.

Què és el que més et va sobtar?

El fet que a les entrevistes de feina no em preguntessin pel meu passat, sinó pel meu futur. Volien conèixer els meus objectius, la trajectòria i els plans que tenia sobre la taula, el que volia assolir a curt, mitjà i llarg termini. Volien saber què aportaria a la companyia.

De fet, es van assabentar que jo era enginyer un any després!

Qui se les inventa les professions del futur?

Les professions del futur no se les inventa ningú, surten de nosaltres mateixos, de les persones. Cal observar quines són les noves necessitats que van apareixent a mesura que passa el temps i trencar-se el cap per trobar noves maneres de cobrir-les. Aquesta és la clau de l’emprenedoria i futures professions.

Les màquines substituiran la feina de les persones?

De cap manera! Sovint, tenim la por que un robot ens substitueixi i ens ho hem de treure del cap. Ens imaginem les professions del futur com una cosa molt tecnològica, plena de mecanismes i robots. Però no ha de per què ser així.


Hi haurà tecnologia, sí, perquè hi ha moltes tasques repetitives que les màquines poden fer i nosaltres no volem fer-les. Però sempre algú les haurà de programar, i aquest algú són les persones. Les persones són creatives, són emotives i tenen valors que les màquines mai podran tenir. Si separats hem arribat tan lluny, imagineu-vos fins on podem arribar plegats.

Explica’ns alguna tendència recent en l'àmbit laboral!

A escala internacional, ara les DAO companies (Decentralized autonomous organization) estan molt de moda. Es tracta d’organitzacions descentralitzades que no tenen cap tipus de direcció que marqui el rumb de la companyia, sinó que són els mateixos treballadors els que defineixen els passos a seguir. I les decisions es basen en la meritocràcia.

Com millor facin la feina i col·laborin amb els altres companys, més part de companyia tindran. Cada cop més, les empreses s’esforcen a cuidar del seu equip humà. Són persones que treballen amb persones i tenen molt clar que si aquestes no estan bé, el projecte comú tampoc ho estarà.

Què li diries a una persona que no sap quina professió escollir?

Li preguntaria què li agrada fer els caps de setmana. Crec que és súper important que amb 18 anys ens arrisquem a aprendre més sobre allò que ens apassiona i mirem de dedicar-nos-hi.

Animo a tothom a què indagui en el seu interior què és el que li agrada fer, que pensi què és amb el que realment gaudeix i miri de fer-ne la seva professió.

Què li diries a una persona que no sap res de tecnologia?

Que és molt important reciclar-se i fer-ho diàriament! Cursar un màster cada deu anys està molt bé però jo recomano fer minimàsters cada dia, interessar-se, llegir, indagar en el que està per venir. Hem de tenir en compte que tot el que ens cultivem en un present és el que ens acabarà definint en un futur.

Si t’ha semblat interessant aquesta mirada, comparteix-la

  • linkedin
  • facebook
  • twitter

Més
Mirades

Elisa
del Buen Aire

Coach y Pedagoga Coach y Pedagoga

Víctor
Küppers

Conferenciant Conferenciant

Sergi
Garcia-Preckler

Consultor en transformació d’empreses Consultor en transformació d’empreses

Jordi
Sargatal

Director d’un complex turístic Director d’un complex turístic

Susanna
Carbona

Recentment graduada Recentment graduada

Capítols

Capítol 01

Les professions del futur no existeixen

La tecnologia avança molt de pressa i el planeta evoluciona a passos agegantats, el context laboral és molt canviant i nosaltres ens hi hem d’adaptar. Descobrirem les tendències i oportunitats actuals de la mà d’un emprenedor en noves tecnologies i d’un directiu d’un complex turístic sostenible.

Capítol 02

Trobar feina:
si vols, pots

Parlarem de la recerca de feina, de les entrevistes, el desconcert i la inexperiència de les primeres vegades. I creuarem les mirades d’una estudiant que s’hi enfronta per primera vegada, un directiu amb una llarga trajectòria i una especialista en selecció de personal.

Capítol 03

Com ser feliç
a la feina

Vivim en un moment en què els valors com la felicitat són fonamentals a la nostra vida a la feina, vivim en un moment de canvi. Un conferenciant especialitzat en la motivació empresarial i un consultor en transformació d’empreses ens faran reflexionar sobre la nostra actitud a la feina.

Capítol 04

La teva mirada diu molt de tu

Les mirades són el reflex de les emocions. Si volem transmetre quelcom, primer hem de sentir-ho. Coneixerem el cas d’un executiu financer que es queda sense feina amb una edat avançada i escoltarem les reflexions d’una experta en comunicació no verbal i les d’una Recruiter.